14 Aralık 2019 Cumartesi

Neden Güzel Ahlak ?

Efendimizin güzel ahlakı Kuran-ı Kerimdi ve O (sav) yüce bir ahlak üzereydi. O'nun (sav) ahlakını sıralamaya burada gücümüz yetmez ancak genel haliyle: Zarif , bağışlayıcı ,sabırlı, güler yüzlü, hür, cesur, mert , dürüst , güvenilir, müşfik, nazik, bilge ve vakurdu.

Peygamberinizin deyişiyle O güzel ahlakı tamamlamak için gelmişti. Aslında neden yaşıyoruz sorusunun cevabını burada çok rahat bulabiliriz. Allah'ımız kendi ahlakıyla ahlaklanmamızı murat etmiş. Bu yolda türlü imtihanları vesile ederek bu güzel ahlakı giyinmemizi bize emretmiştir. Bunu yaparken işimizi kolaylamak istemiş ve Peygamberimizi göndererek O'na benzememizi ve böylece Allah'ın ahlakına mazhar olmamızı istemiştir. Burada meşhur deyimle 'kendini bil' istenir. Ne demek bu ? Sen ilahi bir soluksun , geldiğin yeri unutma. Yüce Allah'ın bir parçasısın demektir. Dünya işlerini takılıp kalmak , aşırı üzüntülerle kaybolmak , olmayan işlerin için kedere düşmek vesaire değil ; hayatın cilveleriyle meşgul olmak ancak kaptırmamak , hayatla iç içe olmak ancak  daima Allah'la olmak manasını verir bize bu ki aynı zamanda esas yurdun içinde ahlakını güzelleştirme çabasını hatırlatır. Zira Allah içimize bakacak ve ne kadar safiyete ermiş olduğumuzla ilgilenecektir. Bunu başarabilmemizde örnek almamızı gerektirir ki bu da ancak Efendimiz(sav) 'e benzemeye çalışarak olacaktır. Çünkü O(sav) tam manasıyla bir insan.

Peki bu Dünya sahasında bu nasıl mümkün olur? Bir çok ahlaki uzantıda, değişik insan davranışları ve antipatik diyebileceğimiz günlük hayatta karşılaştığımız durumlar var. Ben ne yapacağım?
Bir hatırlatma : Bu da bir imtihan vesilesi. Nasıl mı? Surede bahsedildiği üzere:  (Ey İnsanlar!)Sizin bir kısmınız diğer bir kısmınıza imtihan(vesilesi)kıldık; (bakalım) sabredecek misiniz? Rabbin her şeyi hakkıyla görmektedir. (Furkan, 20)  Bizi zor durumda bırakan ve gayri ahlaki dediğimiz hallerde, güzel ahlakı takınmak için birer vesile hatta bir nevi birer idmandır.

Ayrıca hadis-i şerifte geçtiği üzere : "Allah rızkı size nasıl paylaştırdıysa ahlakı da aranızda öyle paylaştırdı." Kiminin daha üstün bir ahlakı olması yadsınamaz ve başka bazı insanlara kıyasla neden , niçin sorusuna da lüzum kalmaz zira ahlak payı da ezelden programlanmıştır ve kişi ancak ahlak azığı kadar güzelleşebilmektedir. Ayrıca Peygamberimizin söylemiyle :" Gelecekte öyle bir zaman olacak ki, Müslümanların sayısı artacak ama dünya sevgisi ve ölüm korkusu sebebiyle manevi- ahlaki nitelikleri azalacaktır. Buradan da anlaşılacağı üzere ahlakın önünde en büyük engellerden biri de Dünya sevgisi, maddi-manevi şehvetlerimizdir. Neyi amaç edindiğini şaşıran insan güzelleşmek ve Dünya sevgisi arasında kalmakta ve arasına Allah ile bir duvar örmektedir. Nitekim evvela Dünyadan geçilmelidir. "Yazık ki insan  dünya meşgale ve endişeleri nedeniyle asli fıtratından uzak düşmüştür. O nedenle uyanık olmalı aslına dönmek için  kendisine arız olan fena ahlaklardan temizlenerek Allah'ın ahlakı ile ahlaklanmalıdır.(Kenan Rifai)"

İnsan olmak için Peygamberin misyonunu devam ettirmek, kendine bunu telkin etmek ve tüm yaratılmışlara karşı rahmet kaynağı olabilmek için mücadele etmek gerek.Müslümanlar tüm yaradılmışların Allah'ın bir ayeti olduğunu anlar. Allah'ın isimlerinin , sıfatlarının ve fiillerinin tecellilerinin sahneleşidir.(Wan Mohd Nor Wan daud) Ve burada bize düşen en güzel biçimde fiillerimizi , duygu ve düşüncelerimizi O'na (sav) benzeterek ortaya çıkarmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder